Tekvicová krémova polievka
Ingredincie: 900 g tekvice, 20 g masla, polovica strednej cibule, 1 špička noža, 1 lyžička soli, 900 ml vody, 80 ml smotany na varenie (15-20%)
1 špička mletého zázvoru
Príprava:
Ako prvý krok olúpeme tekvicu a vydlabeme vnútro, následne nakrájame tekvicu na malé kocky. V hrnci rozpustíme maslo, osmažíme cibuľku. Pridáme soľ, biele korenie a ako poslednú tekvicu. Necháme ju chvíľu podusiť, pridáme vodu a varíme pokiaľ nezmäkne. Keď je tekvica mäkká tak rozmixujeme ručným mixérom. Následne postupne po častiach pridáme smotanu na varenie. Nakoniec do krémovej polievky pridáme zázvor a privedieme do varu.
Teriyaki kuracie mäso s brokolicou
Ingrediencie : 2 kuracie prsia (spolu 400 g), 1 PL olivového oleja, soľ a čerstvo namleté čierne korenie, na omáčku : 40 ml sójovej omáčky, 2 PL kokosového cukru, 1 čL: sezamového oleja, zázvoru, kuk. škrobu, ryžového octu, na vrch : 300 g brokolice, jarná cibuľka, 1/2 ČL čili, kúskov, 1 - 2 čL sezamových semienok
Príprava:
Brokolicu uvaríme na pare do mäkka (približne 8 minút).V menšej miske si zmiešame všetky suroviny na omáčku dohromady. Vo väčšej panvici si rozpálime olivový olej. Pridáme na malé kúsky nakrájané kuracie mäso a orestujeme ho z každej strany do zlatista. Osolíme, okoreníme mletým čiernym korením a restujeme ho na miernom plameni, pokým nebude dostatočne prepečené. Ku koncu na mäso vylejeme pripravenú omáčku a mäso v nej povaríme 2 minúty. Uvarenú brokolicu nakrájame a zmiešame ju s mäsom. Do mäsa pridáme sezamové semiačka, nasekanú jarnú cibuľku a čili kúsky. Podávame s kuskusom.
Fit citrónovo-rozmarínový losos
Ingrediencie : 300 g filiet z lososa, 1 PL olivového oleja, 1/3 hrnčeka zeleninového vývaru, šťava z 1 citróna, 2 PL nadrobno nasekaného rozmarínu, 1⁄4 ČL mletého čierneho korenia, 1⁄2 ČL morskej soli
Príprava: Lososové filety umyjeme, potrieme zo všetkých strán olivovým olejom, osolíme a okoreníme. Pripravené filety premiestnime na nepriľnavú panvicu. Panvicu prikryjeme a lososa dusíme 3-4 minúty. Následne lososa obrátime a prikrytého ho podusíme ďalšie 3 minúty. Hotového lososa premiestnime do uzatvárateľnej nádoby. Do tej istej panvice pridáme zeleninový vývar, šťavu z citróna a nadrobno nasekaný rozmarín a omáčku necháme prevrieť aspoň minútu. Následne do nej pridáme pripravené lososové filety ktoré prikryjeme a necháme nasiaknuť omáčkou po dobu 2-3 minút. Hotového lososa môžeme podávať s hnedou ryžou, šalátom, kuskusom, bulgurom či quinoou, poliateho zvyšnou omáčkou.
Zázvorovo-kurkumová mrkvová polievka
Ingrediencie : 1 kg mrkvy, 1,5 l zeleninového vývaru, 1 PL olivového oleja,
1 strúčik cesnaku a 1 cibuľa, 2 cm nastrúhaného zázvoru, 1 ČL kurkumy a morskej soli, šťava a kôra z 1 pomaranča, mleté čierne korenie
Príprava: V hlbšom hrnci si rozohrejeme olivový olej a zľahka na ňom opražíme nadrobno nasekanú cibuľu do sklovita. Pridáme prelisovaný cesnak, korenie, soľ, nastrúhaný zázvor, pomarančovú kôru a nakoniec aj na kolieska nakrájanú mrkvu. Zmes povaríme zhruba 2 minúty. Následne do hrnca pridáme pomarančovú šťavu, zeleninový vývar a polievku privedieme k varu. Polievku varíme ešte 8-10 minút a následne ju rozmixujeme.
Jednoduchý šošovicový šalát
Ingrediencie : 150g hnedej šošovice, hrsť petržlenovej vňate, 2 výhonky jarnej cibulky, 4 paradajky, 10listov mäty, 2PL olivového oleja, šťava z citróna, 20g slnečnicových semiačok, hlávkový šalár, soľ, čierne korenie
Príprava: Šošovicu prepláchneme a uvaríme vo vode do mäkka (približne 20 minút). Potom ju v prípade potreby scedíme.
V mise si zmiešame nasekanú petržlenovú vňať, lístky mäty, paradajky, jarnú cibuľku, olivový olej, citrónovú šťavu, soľ a mleté čierne korenie.Napokon do šalátu vmiešame aj uvarenú šošovicu, slnečnicové semiačka a poriadne premiešame.Šalát môžeme podávať naservírovaný v umytých šalátových listoch, prípadne môžeme šalát nakrájať nadrobno a vmiešať ho do šalátu